IMPLEMENTATION OF THE TSUKAMOTO FUZZY METHOD FOR INFANT FOOD RECOMMENDATIONS ACCORDING TO THE NEEDS AND AKG
Abstrak
Abstract: Choosing the right foods for babies to eat is easy. Age 0 to 5 years is a golden period for babies in their growth and development, both physically and intellectually. Incorrectly choosing foods that do not meet the needs can lead to the risk of obesity, while foods that do not meet the nutritional adequacy of infants can also cause stunting. An intelligent system taken from the knowledge of baby nutrition experts can be used as a solution to accompany parents in choosing the right food menu for babies during their growth and development. Fuzzy Tsukamoto can be used to group babies by age and weight, to decide which foods are suitable for consumption by the baby, based on the evaluation Images table compiled by the ministry of health as a guide for appropriate nutrition. This research resulted in a system that is able to assist parents in choosing the appropriate food menu for babies so as to prevent stunting.
Keywords: fuzzy tsukamoto; stunting; nutrition
Abstrak: Memilih makanan yang tepat untuk dikonsumsi oleh bayi bukanlah hal yang mudah. Usia 0 sampai 5 tahun merupakan masa-masa emas bagi bayi dalam tumbuh kembangnya, baik fisik maupun kecerdasan. Salah memilih makanan yang tidak sesuai kebutuhan dapat menyebabkan resiko obesitas, sedangkan makanan yang tidak memenuhi angka kecukupan gizi bayi juga dapat menyebabkan stunting. Sistem cerdas yang diambil dari pengetahuan para pakar gizi bayi dapat dijadikan solusi pendamping orang tua dalam memilih menu makanan yang tepat bagi bayi di masa tumbuh kembangnya. Fuzzy Tsukamoto dapat digunakan untuk mengelompokkan bayi berdasarkan usia dan berat badan, untuk memutuskan makanan mana yang cocok dikonsumsi oleh bayi tersebut, berdasarkan tabel angka kecukupan gizi yang telah disusun oleh kementrian kesehatan sebagai panduan pemberian nutrisi yang sesuai. Dari penelitian ini dihasilkan sistem yang mampu membantu orang tua dalam memilih menu makanan yang sesuai bagi bayi sehingga dapat mencegah terjadinya stunting.
Kata kunci: Fuzzy Tsukamoto; stunting; nutrisi
Referensi
H. Ilmi Khoiriyah, F. Dewi Pertiwi, and T. Noor Prastia, “Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Kejadian Stunting Pada Balita Usia 24-59 Bulan Di Desa Bantargadung Kabupaten Sukabumi Tahun 2019,†Promotor, vol. 4, no. 2, p. 145, 2021, doi: 10.32832/pro.v4i2.5581.
A. Nikmah, R. W. Pusari, and N. Kusumaningtyas, “Hubungan Tingkat Pengetahuan Orang Tua Mengenai Makanan Gizi Seimbang Terhadap Pertumbuhan Anak Usia 1-2 Tahun,†Wawasan Pendidik., vol. 1, no. 2, pp. 264–271, 2021, doi: 10.26877/wp.v.
A. R. Maulidiana and E. Sutjiati, “Low intake of essential amino acids and other risk factors of stunting among under-five children in Malang City, East Java, Indonesia,†J. Public health Res., vol. 10, no. 2, pp. 220–226, 2021, doi: 10.4081/jphr.2021.2161.
A. D. N. Yadika, K. N. Berawi, and S. H. Nasution, “The Influence of Stunting on Cognitive Development and Learning Achievement,†J. Major., vol. 8, no. 2, pp. 273–282, 2019.
M. N. Tang, S. Adolphe, S. R. Rogers, and D. A. Frank, “Failure to thrive or growth faltering: Medical, developmental/behavioral, nutritional, and social dimensions,†Pediatr. Rev., vol. 42, no. 11, pp. 590–601, 2021, doi: 10.1542/pir.2020-001883.
M. L. Shrestha, K. E. Perry, B. Thapa, R. P. Adhikari, and A. Weissman, “Malnutrition matters: Association of stunting and underweight with early childhood development indicators in Nepal,†Matern. Child Nutr., vol. 18, no. 2, pp. 1–9, 2022, doi: 10.1111/mcn.13321.
M. Zekovic, M. Gurinovic, J. Milesevic, A. Kadvan, and M. Glibetic, “National Food Consumption Survey among children from 1 to 9 years old in Serbia,†EFSA Support. Publ., vol. 18, no. 12, 2021, doi: 10.2903/sp.efsa.2021.en-6994.
S. E. Querol, R. Iqbal, L. Kudrna, L. Al-Khudairy, and P. Gill, “The double burden of malnutrition and associated factors among south asian adolescents: Findings from the global school-based student health survey,†Nutrients, vol. 13, no. 8, 2021, doi: 10.3390/nu13082867.
M. L. W. Kinshella, S. E. Moore, and R. Elango, “The missing focus on women’s health in the First 1,000 days approach to nutrition,†Public Health Nutr., vol. 24, no. 6, pp. 1526–1530, 2021, doi: 10.1017/S1368980020003894.
S. Sembarang et al., “Faktor risiko kejadian persalinan prematur di rumah sakit umum polewali tahun 2021,†vol. 8, no. 2, 2021.
N. Afrinis, I. Indrawati, and R. Raudah, “Hubungan.Pengetahuan.Ibu, Pola Makan dan Penyakit.Infeksi Anak dengan Status.Gizi Anak Prasekolah,†Aulad J. Early Child., vol. 4, no. 3, pp. 144–150, 2021, doi: 10.31004/aulad.v4i3.99.
L. D. Anggraeni, Y. R. Toby, and S. Rasmada, “Analisis Asupan Zat Gizi Terhadap Status Gizi Balita,†Faletehan Heal. J., vol. 8, no. 02, pp. 92–101, 2021, doi: 10.33746/fhj.v8i02.191.
I. Anggraeni and Y. Yanti, “Sistem Pemantauan Pertumbuhan Batita Menggunakan Metode Fuzzy Tsukamoto,†Komputasi J. Ilm. Ilmu Komput. dan Mat., vol. 17, no. 1, pp. 346–353, 2020, doi: 10.33751/komputasi.v17i1.1749.
Y. E. B. Mawartika and M. Guntur, “Aplikasi Sistem Pakar Pemilihan Makanan Berdasarkan Kebutuhan Gizi,†CogITo Smart J., vol. 7, no. 1, p. 96, 2021, doi: 10.31154/cogito.v7i1.295.96-110.
D. A. N. Wulandari, T. Prihatin, A. Prasetyo, and N. Merlina, “A Comparison Tsukamoto and Mamdani Methods in Fuzzy Inference System for Determining Nutritional Toddlers,†2018 6th Int. Conf. Cyber IT Serv. Manag. CITSM 2018, no. Citsm, pp. 1–7, 2019, doi: 10.1109/CITSM.2018.8674248.
D. A. N. Wulandari and A. Prasetyo, “Sistem Penunjang Keputusan Untuk Menentukan Status Gizi Balita Menggunakan Metode Fuzzy Tsukamoto,†J. Inform., vol. 5, no. 1, pp. 22–33, 2018, doi: 10.31311/ji.v5i1.2440.
M. E. Rahmuniyati, C. Millenia Bintari, and H. Mukaromah, “Edukasi Pemberian Makan pada Bayi dan Anak (PMBA) untuk Pemenuhan Asupan Gizi Anak,†Community Dev. J. J. Pengabdi. Masy., vol. 2, no. 3, pp. 1026–1030, 2021, [Online]. Available: https://journal.universitaspahlawan.ac.id/index.php/cdj/article/view/2866.
N. Savira Pasaribu, J. Tata Hardinata, H. Qurniawan, S. Tunas Bangsa Pematangsiantar, N. Sumatra, and J. A. Sudirman Blok No, “Application of The Fuzzy Tsukamoto Method in Determining Household Industry Products,†J. Artif. Intell. Eng. Appl. Websites, vol. 1, no. 1, 2021, [Online]. Available: https://ioinformatic.org/.